Оподаткування діяльності підприємств, пов’язаної з громадським харчуванням
- 28 Січня, 2014
- Реформування
Згідно із Законом України „Про податок на додану вартість“ від 3 квітня 1997. № 168 (зі змінами та доповненнями) встановлений особливий порядок розрахунків з бюджетом для платників податку на додану вартість, які здійснюють операції з продажу сільськогосподарської продукції і продукції її переробки, раніше придбаної (заготовленої”) таким платником податку у фізичних осіб, які не є платниками цього збору. Згідно з цим законом об’єктом оподаткування є торговельна націнка (надбавка), встановлена таким платником податку. Тобто якщо юридичні особи (платники податку) здійснюють закупівлю сільськогосподарської продукції у тих фізичних осіб, які не є платниками податку на додану вартість, а потім реалізують цю ж продукцію особам, які не зареєстровані як платники податку, об’єктом оподаткування є торговельна націнка.
На підставі листа ДПАУ від 16 січня 1997 р. № 42 у тому випадку, якщо сільськогосподарську продукцію, яку реалізує підприємство громадського харчування, що зареєстроване як платник податку на додану вартість, піддають обробці (переробці), тобто присутній хоча б один з елементів технологічного процесу, пов’язаний з виробничою діяльністю (обробкою, переробкою тощо), то на операції з продажу такої продукції незалежно від напряму і категорії споживача поширюється загальний порядок обчислення податку на додану вартість. Загальний порядок обчислення і сплати податку на додану вартість застосовується також у випадку реалізації такої сільськогосподарської продукції і продуктів її переробки іншому підприємству – платнику податку на додану вартість.